“…colocó el mismo Sr. Toda la momia del niño, en el centro, una momia de ibis, un cráneo de egipcio momificado, unos zapatitos […]. En la mayor parte de estos objetos, preciosos a cual más, hay inscripciones geroglíficas.”
Joan Oliva , 17 / 5 / 1886
La col·lecció egípcia del Museu Balaguer és la primera que es va constituir a Catalunya, fruit de la donació que l’any 1886 realitzà Eduard Toda i Güell (1855-1941), diplomàtic, escriptor i estret col·laborador de Víctor Balaguer en el moviment de la Renaixença.
Toda i Balaguer s’havien conegut a Madrid, durant els anys d’estudis universitaris de Dret del primer. Acabada la seva formació, obtingué una plaça al cos diplomàtic de l’estat, càrrec que d’ençà de 1876 el dugué per diferents localitats europees, com Glasgow, Hèlsinki, Le Havre, Hamburg, Londres o París, i països de l’Extrem Orient com l’Índia, Siam (actual Tailàndia), Cambodja, les Filipines o el Japó. Hi hagué, però, tres viatges que marcaren especialment la seva trajectòria: la Xina –entre els 21 i els 27 anys visqué a les ciutats de Macau, Hong Kong i Shangai-; Sardenya, on descobrí l’ús del català a l’Alguer; i Egipte, que va significar la seva etapa més rellevant.
L’any 1884 Eduard Toda arribà a Egipte, on ocupà el càrrec de Cònsol General d’Espanya a El Caire fins a l’any 1886. Al país dels faraons conegué al francès Gaston Maspero, aleshores Director del Museu Egipci del Caire i Director del Servei d’Antiguitats, amb qui participà en diferents viatges i expedicions arqueològiques que inspeccionaven l’estat dels monuments i les obres d’excavació i conservació. Fou en una d’aquestes, l’any 1886, quan l’expedició de la qual formava part va trobar una tomba intacta, la primera de la història: la tomba de Sennedjem, a Deir el-Medina, que ell mateix s’encarregà d’inventariar i publicar els resultats del descobriment. Toda es convertí així en el primer espanyol a participar en una excavació en aquest camp, motiu pel qual ha passat a la història com el primer egiptòleg català i espanyol.