Història

El museu conserva col·leccions d’art precolombí, oriental i filipí, propis de la filosofia romàntica i la fascinació dels homes del segle XIX per l’art i la cultura universals. Aquestes peces formen part de l’anomenat llegat fundacional, és a dir, que ingressaren en les col·leccions del museu durant els seus primers anys de vida, gràcies a la donació de diferents homes i dones coneixedors del projecte de Víctor Balaguer.

sala etnografia

Col·lecció precolombina

La presència a Catalunya d’objectes procedents de les cultures precolombines es va iniciar al segle XIX, quan mariners i comerciants, coneguts com a indianos, els van portar en tornar dels seus viatges. Hi són representades les zones més significatives de Mesoamèrica, especialment de l’altiplà de Mèxic, l’Amèrica Central i l’Amèrica del Sud, concretament de Colòmbia, l’Equador i el Perú.

Col·lecció filipina

S’hi mostren objectes de culte propis de les creences religioses dels pobles igorrots de les muntanyes del nord de Luzón, estris relacionats amb la vida quotidiana elaborats amb cistelleria i fusta, com també diversos objectes bèl·lics. Les peces d’aquesta col·lecció formaren part de l’Exposició General de Filipines, que va tenir lloc a Madrid l’any 1887, duta a terme a instàncies de Víctor Balaguer, aleshores Ministre d’Ultramar.

Col·lecció oriental

Aquesta col·lecció aplega objectes artístics de la Xina i el Japó, principalment de tipus decoratiu i religiós. Entre les peces xineses trobem objectes d’ivori provinents de  Canton, que esdevingué un dels centres de producció i exportació més importants del segle XIX. En el cas del Japó, destaquen dues armadures de samurais i la col·lecció de netsukes.

sala etnografia