1 Abril 2014

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer és dintingida amb el premi de l'AMC

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer va rebre ahir el premi de l’Associació de Museòlegs de Catalunya 2013 en la categoria d’Exposicions, experiències i activitats.

El guardó, de caràcter honorífic, vol reconèixer les institucions que destaquin per les seves novetats en el desenvolupament de les funcions dels museus establides per l’ICOM, el Consell Internacional de Museus.

 El museu vilanoví ha resultat guanyador amb el projecte “Wikipèdia, Col·leccions en línia: Un lema i un objectiu”. El jurat ha valorat molt  la proposta, per estar basada en el coneixement en obert coma eix vertebrador, en la col·laboració i l’aliança entre el museu i el treball dels viquipedistes com a model innovador i exportable, amb efecte multiplicador en la difusió i l’accés al coneixement als museus.

 Aquesta iniciativa va néixer amb la intenció d’aprofitar les noves tecnologies per dotar el museu de visibilitat, amb la incorporació gradual de les seves col·leccions a la xarxa. Wiquipèdia esdevé una plataforma única en aquest sentit, ja que ofereix infinites possibilitats de difusió en un moment econòmic complicat, que no permet la inversió en aquest camp. El seu posicionament a les cerques és immillorable per a obrir al món l’extens contingut d’aquesta institució centenària.

 El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Associació Amical Wikimèdia que ha permès al museu disposar de tres viquipedistes residents realitzant una important tasca d’introducció de dades i imatges de les obres exposades al museu i els seus autors, al mateix temps que s’etiquetava, es classificava i s’endreçava tota aquesta informació. 

El projecte va arrencar l'octubre de 2013 i al novembre s’observaven  ja els seus efectes positius, amb 178.756 visualitzacions i al gener, 419.846. S’intueix que aquest creixement anirà pujant exponencialment.