Captura de la pàgina Wikimedia Commons on es poden veure algunes de les obres introduïdes del fons de  la Biblioteca Museu Víctor Balaguer
27 Novembre 2013

“Viquiprojecte BMVB”: Col·leccions online: un lema i un objectiu

Totes les obres pictòriques exposades al Museu ja estan penjades a la xarxa gràcies al projecte engegat per la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i l’Associació Amical Viquipèdia per fer més accessibles els fons artístics del museu.

Es diu avui en dia que tot allò que no es pot trobar a internet no existeix, o com a mínim, no és visible.  Amb la intenció de sortir d’aquesta ombra d’invisibilitat s’ha posat en marxa un segon projecte amb Amical Viquipèdia per anar incorporant gradualment col·leccions artístiques i etnogràfiques del fons del Museu Balaguer a la xarxa. Com a col·leccions públiques del país considerem que han d’estar a l’abast de tothom. Una eina com la Viquipèdia, gran enciclopèdia digital, ens permet fer-ho en un entorn en expansió constant. Des del món local obrim finestres a la xarxa global. 
Per poder materialitzar aquesta implementació de dades el Museu compta durant els propers mesos amb 3 viquipedistes residents: Elisenda Almirall, graduada en Humanitats (UAB) i Màster en Estudis Comparatius d’Art, Literatura i Pensament (UPF), Montse Medina, graduada en Història (URV), actualment cursant el Màster en Gestió del Patrimoni Cultural (UB) i Marina Padilla, Cursant 4rt del Grau de Història de l'art (UB). 
 L’objectiu general del projecte és donar obertura l’extens i complex contingut d’aquesta antiga institució així com fer accessible les seves valuoses col·leccions des de qualsevol cercador. 
A gran trets les tasques que es desenvoluparan en aquest projecte seran:
- A WIKIMEDIA COMMONS (banc de recursos multimèdia lliures): càrrega d’imatges de les obres del fons de la Biblioteca Museu en aquest ordre de prioritats:
1.      Pintura i escultura exposada al Museu.
2.      Etiquetatge de totes les incorporacions.
3.      Introducció de la resta de col·leccions exposades a les sales:  col·leccions Egipte, Filipines, Precolombines, oriental, ceràmica, vidre, arqueologia
4.     Col·leccions desades a les reserves (pintura, escultura, i la resta de tipologies).
 A la VIQUIPÈDIA:
5.      Crear i/o ampliar entrada dels pintors amb obra a la col·lecció prioritzant artistes d’origen vilanoví.
6.      Crear i/o ampliar entrada de les obres destacades de la col·lecció ( com per exemple la mòmia Nesi, els samurais de la col·lecció oriental, etc)
7.      Buidatges dels butlletins de la Biblioteca per a referenciar articles A hores d’ara, ja es pot consultar a través de la Viquipèdia el fons de pintura exposada a les sales del Museu.
Del projecte s’han exclòs les col·leccions d’art contemporani per preservar els drets d’autor segons la normativa vigent. 
Davant d’aquest enorme projecte, es convida a la xarxa de gent activa de la Viquipèdia a col·laborar de manera oberta per tal d’enriquir més aquest propòsit.  
L’enllaç a través del qual el trobareu tot el projecte desenvolupat és:http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquiprojecte:BMVB