Col·lecció egípcia
Mòmia
Col·lecció precolombina
Col·lecció filipina
Motxilla
Col·lecció oriental
 

Etnografia

Col·lecció egípcia

Les diverses peces exposades ens parlen del món funerari de l’antic Egipte. Destaca, per la seva singularitat, la petita mòmia d’un infant de cinc anys, anomenada popularment Nesi, Un exemple de les cinc úniques mòmies que hi ha a tot Catalunya. La col·lecció egípcia del Museu és la primera que es va formar a Catalunya i fou donada l'any 1886 per Eduard Toda i Güell, diplomàtic i escriptor, estret col·laborador amb Víctor Balaguer en el moviment de la Renaixença.

Col·lecció precolombina

La presència a Catalunya d'objectes procedents de les cultures precolombines es va iniciar en el segle XIX, quan mariners i comerciants coneguts com a indianos els varen portar de retorn dels seus viatges. Hi són representades les zones més significatives de Mesoamèrica, especialment de l'altiplà de Mèxic, Amèrica Central i Amèrica del Sud, concretament de Colòmbia, Equador i Perú.

Col·lecció filipina

Les peces exposades ens parlen de les creences religioses i la vida quotidiana d’aquest arxipèlag, format per més de 7.000 illes.
S’hi mostren objectes de culte propis de les creences religioses dels pobles igorrots de les muntanyes del nord de Luzón, d’altres relacionats amb la vida quotidiana elaborats amb cistelleria i fusta, així com diversos objectes bèl·lics, sovint ricament treballats per indicar així l’estatus social del seu propietari.
Les peces d’aquesta col·lecció formaren part de l’Exposició General de Filipines que va tenir lloc a Madrid l’any 1887, realitzada a instàncies de Víctor Balaguer, aleshores ministre d’ultramar, i que un any després es repetiria a Barcelona. La mostra tenia com a finalitat donar a conèixer els productes filipins i incentivar els intercanvis comercials entre les colònies i Espanya. Un objectiu que cal contextualitzar dins l’interès antropològic per "l’Altre" propi del segle XIX.

Col·lecció oriental

Aquesta col·lecció aplega objectes artístics de la Xina i el Japó, principalment de tipus decoratiu i religiós.
Entre les peces xineses es troben els objectes elaborats amb ivori provinents de Canton, que esdevingué en el segle XIX un centre de producció important d’aquest tipus de peces per a l’exportació. En el cas del Japó, destaquen les peces de porcellana i dues armadures de samurais.